Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Puugimuretuse nimel

Eile õhtul meenus Katile, et meie viimasest puugivaktsiinist on möödas juba kolm aastat, nii et ilmselt oleks aeg kordussüstiks. Seda enam, et Ode läheb suvel malevasse Saaremaale, kus nakkusohtlike puukide kontsentratsioon kõrgem.

Täna lugesin aga rõõmsa üllatusega, et pärast neljandat süsti (ehk siis ka meil) toimub kordusvaktsineerimine iga viie aasta järel. Kontrollkõne Merimetsa Nakkuskeskusse kinnitas: tõesti iga viie aasta järel, aga klausliga, et vaktsineeritav on vanuses 13-60 aastat.

Nii et tänavu tuleb meil 400-kroonise lapsehinnaga kordussüst teha ainult Odele, kes eelmise vaktsineerimise ajal oli 11-aastane. Sääst 1350 krooni (mina ja Kati ehk kaks täiskasvanut 475 krooni + Jüri veel lapsehinnaga 400) nagu maast leitud :)

Kuna "kollastesse passidesse" märgitakse ainult tehtud vaktsineerimise kuupäev, mitte järgmise vaktsineerimise aeg, on nende vaktsiinide õigeaegse tegemise meelespidamisega alati paras segadus.Edasise selguse mõttes panen kirja, et:

minu, Kati ja Jüri järgmine puugivaktsiin on aastal 2011 ja siis 2016.
Ode järgmine puugivaktsiin on aastal 2014 ja siis 2019.

Kommentaarid (5) -

  • k6ps

    21.05.2009 13:34:43 | Vasta

    Saaremaa on tõesti karm puukide osas, eriti rannikualad.  Meil Sõrves väike maatükk ja kunagi aastaid tagasi, kui sai seal esimest korda pikemalt oldud, telkides elatud jms., avastasime õhtul kellelgi ühe puugi.  See oli selline heledam ja palja silmaga vaevalt märgatav, mitte selline kesk-eesti must ja selgelt märgatav, nagu ma harjunud olin.  Tegime siis kohe põhjaliku otsingu kõigil ja tulemuseks oli IGAÜHEL oma kümmekond sellist puuki.  Olime küll kõik vaktsineeritud, aga ikkagi rikkus see kogu sealse olemise tuju pisut ära.  Võibolla mujal kohtades pole asi nii hull.  Näiteks kui oleme käinud Saaremaal ainult teedel ja muudes üldkasutatavates kohtades ning päris telgiga rannikuäärsele kadakasele karjamaale pole roninud, siis pole kellelgi olnud.  Aga igaks juhuks ikka vaktsineerida, puuginõel kaasa (on selline spets nõel, millega saab puugi eemaldada ilma tema sisu endale verre pigistamata ja pead sisse jätmata, apteekides peaks olema saadaval), iga õhtu vastastikune kontroll ning arvestada, et need tegelased võivad ola palja silmaga vaevalt märgatavad.

  • Nelli

    21.05.2009 14:34:39 | Vasta

    Saaremaal levib borrelioos, mille vastu ei saa vaktsineerida. Ma kunagi ammu vaktsineerisin end entsefaliidi vastu, kuid kuna seda on nüüdsel ajal nii vähe, siis jätsin asja katki s.t. esimesed neli süsti sain kätte, aga edasist torkimist ma enam ei tee. Pealegi pole üldse kindel, et see vaktsiini toime oluliselt rohkem aastaid ei toimi.

    Aga see borrelioos on õudne asi. Mu tädi elab Saaremaal ja oioioi kui paljudel nende küla inimestel on see haigus. Asi on sealmaal ikka nii karm, et mu ema alustas juba minu veenmist, et me sel aastal Saaremaale mineku plaani üldse katki jätaksime, sest meil on nüüd perekonnas imik. Tõenäoliselt ei lähegi, sest kui metsa ja ranniku äärde minna ikka ei tohi, siis pole Saaremaa käigul justkui õiget maitset.

  • Kaja

    21.05.2009 14:54:21 | Vasta

    Meil on entsefaliidi vastu vaktsineerimiseks väga isiklik hoiatus - meie lähedane sugulane sai mõned aastad tagasi püsiva tervisekahjustuse, mille üheks põhjuseks pidasid arstid puukentsefaliiti.

  • Muu

    22.05.2009 18:27:34 | Vasta

    Kunagi raadios rääkis Üks tädi puugi vastu vaktsineerimisest. Tõi ka välja, mis hinnad on, tuli välja, et Tallinna hinnad olid kõigi teiste Eesti kohtade hindadest ca 100EEK kallimad ehk siis mujal maksab ca 375.

  • Triin

    23.05.2009 22:29:15 | Vasta

    Vaksiin.ee lehel on muidu olemas ka vaksineerimise meeldetuletaja http://www.vaktsiin.ee/uudised vt paremal ääres. Selle abil saad endale nt nädal aega varem endale meili peale meeldetuletuse tellida.

Lisa kommentaar

Loading