Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Raamatud on koledad

Pealkiri kõlab nagu kultuurikauge uusrikka praalimine, aga tegelikult on täiesti tõsi.

Järgmisel suvel plaanime remondiga jõuda elutuppa ning mul on plaan kolida remondijärgselt sinna ka kõik meie raamatud. Praegu on kaks maast laeni riiulitäit tagumises hämaras esikus, kus tegelikult peaks olema kapp-panipaik mitte nii sageli vajaminevatele ja hooajavälistele asjadele. Need on praegu mööda teisi kappe ja nurgataguseid laiali. Elutoas on aga praegu ainult üks suur ja kaks väikest raamaturiiulit.

Ainult et, jah. Vaata kust nurgast vaatad, raamatud ei näe kaunid välja. Isegi kunagi nii luksuslikud olnud ENE-d /EE-d on tiheda kasutamise tõttu kaotanud esteetilise väljanägemise: kuldkirjad selgadelt kadunuks kulunud, tumesinine köide tuhmunud. Rääkimata meelelahutuskirjanduse riiulitest, kus pehmekaanelised lemmikud lausa kapsaks loetud. Ja kes söandaks väita, et Loomingu Raamatukogu aastakümnete tagused kolkunud ja paljudest kätest läbi käinud broshüürid ruumi kaunistavad?

Muidugi, vanadel armsatel raamatutel on oma ainulaadne võlu ja ma ei loobuks neist iialgi, aga ilusad nad EI OLE. Praegu hoiame elutoas nö ilusamaid raamatuid - näiteks klassikasarju, mille tellimine kunagi oli valu ja defitsiidi tagaajamise vaev, aga mida siiski ainult harva kätte võetakse.

Lahenduseks oleks ustega raamatukapid, mis aga optiliselt rohkem ruumi võtavad kui avatud riiulid. Või raamatute korralik üleköitmine, mis on aga väga kallis.

Mõtleme veel.

 

Kommentaarid (7) -

  • Ritsikas

    18.10.2006 10:48:00 | Vasta

    Mingi feng-shui vms uskumine väidab et avatud raamaturiiulid on sisekliima ja tunnete kohalt palju kehvem variant kui suletud raamatukapid.
    Ustega kapid on küll suuremad, kuid teevad ruumi rahulikumaks, raamatutele kasulikumad (tolm ei kogune). Ma kujutan ette et mingid piimklaasiga tagantvalgustusega (mõttetu valgustus pole roheline mõtteviis) on päris kenad

  • siuu

    18.10.2006 13:24:33 | Vasta

    Raamatukappidega on paha lugu see, et pole mina neid mööblipoes näinud, vähemalt selliseid, mis osta kõlbaksid. Ühe vanavaraga hangeldaja juures nägin kord paarisaja aasta vanust tammepuust kappi, mis võttis hinge kinni, olgugi et klaasid puudu ja puha. Võibolla oleks lahendust spetsiaalselt vajalikes mõõtudes ja ekstra väljamõeldud kapi tellimine, arvestades asjaolu et kapp ei võtaks optiliselt palju rohkem ruumi... ei teagi nüüd, kas kapi disainimine tuleb odavam või kallim kui raamatute köitmine...

  • Eppppp

    18.10.2006 18:07:55 | Vasta

    Mulle just meeldivad lahtised raamaturiiulid vanade raamatutega (ka nendega, mida sa kirjeldad). Sellised riiulid, mis meelitavad ligi astuma ja sealt midagi välja tõmbama. Ja see, et nad on vanad, see käib asja juurde.

    --
    Aga muidu Feng shujist on mulle ka meelde jäänud, et kappidel käigu uksed ees.

  • Tanel

    18.10.2006 22:19:17 | Vasta

    Ma soovitaks köita Smile Mul vanemad lasksid kunagi tohutult palju raamatuid taastada ja köita. Näiteks on terve Mirabilia sari kõvade kaante vahel, Samuti muinasjutuvihikud Saja Rahva Lood on 5 kõva köidet jnejne. Aga see mees, kes köitis (elukoht oli tal Kiviõli) läks jehoovatunnistajaks ja enam nii maise asjaga ei tegele.

    Üks teine koht, kust hinnapakkumist tasub küsida:


    Köitetöökoda

    Pirni 16 80039 PärnuTel.   443 7916


    Juht:
    Tiiu Sild
    Tööajad:
      ETKNR: 9.00-15.00


    Köitetööd, raamatute, ajakirjade jne köitmine, diplomitööde köitmine, ilukaante valmistamine, raamatute taastamine

  • kaur

    19.10.2006 02:33:42 | Vasta

    toetan eppu. raamatukapp on kõle, ei meelita, sealt ei paista raamatuid välja ja neid ei saa kätte. peab olema riiul, mida saab silmadega sirvida, sobrada, mis paneb lugema.

    LR-id ja muu selline on aga probleem. küsi endalt parem - kui tihti sa neid loed?

  • Terje

    19.10.2006 13:30:26 | Vasta

    Me just tellisime endale raamaturiiuli uue. Terve seina suuruse. Spetsiaalse raamatulaiuse, et ei oleks kahes reas ja siis ei tea, mis on ja mida pole. Pakuti ka ustega variante. Nii klaas kui puituksed, mõlemad. Siiani olid paksemad raamatud avariiulil ja need "koledamad" ustega kapis. Mis tegelikult muidugi tähendas, et seda mis kapis, ei lugenud keegi. Mis iseenesest on kurb. Sest raamat ju ikka lugemiseks on.  Ja kui veel mõnus tugitool ja hea põrandalamp riiuli ääres on, siis... siis on kodu ikka kodu, mitte ajakirja klantspilt. Sest pildi sees sa ju ei ela, ega.

  • keelek6rv

    20.10.2006 18:56:53 | Vasta

    mina olen tolmufoob ja ma ei kujuta ette, et mul oleks lahtine raamaturiiul. nüüd on kodus ilus kapp klaasustega, tellitud mündi salongist (tallinnas seda vist küll ei ole) ja loomulikult selline, et oleks vaid üks kiht raamatuid (sügavus umbes 25 cm).
    praegu mõtlen, et oleks võinud sellised piimjad uksed olla, mitte tavaline klaas, liiga kirju pilt nagu..
    http://www.zone.ee/kj/IMGP5118.JPG

Lisa kommentaar

Loading