Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Tartu Tähetorn

Vahepeal kümme aastat Tartus elanuna ei olnud ma kunagi käinud Tähetornis. Nüüd, kui taas saab oldud pea kümme aastat tallinlane, oli aga hea võimalus sinna sattuda. Kuna muude väärtuste (kuulub Unesco maailmapärandisse jms) kõrval omab ta olulist kohta ka Eesti interneti ajaloos (aastal 1992 paigaldati siia satelliiditaldrik, mis tagas Eesti esimese interneti püsiühenduse), pidasime just seal Tartu 3G ja 3,5G võrgu ehk kiire mobiilse interneti avaürituse. Aga kui töine pool kõrvale jätta, sai ootamatult oluliseks just Tähetorn ise.

Sellel pildil (pildistas minu Tartu Linnavalitsuses töötav ametiõde Lilian Lukka) poseerin ma Farunhoferi suure refraktori (sünniaasta 1824) kõrval. Seda, omal ajal maailma suurimat läätsteleskoopi, kasutati kaksiktähtede mõõdistamiseks. Ta kuulub maailma kümne "juhtiva" ajaloolise teleskoobi hulka ning Saksamaal Münchenis olevat tema kaksikvenda nii haruldaseks peetud, et see on paigaldatud klaaskappi ja avalikust näitusesaalist kõrvaldatud. Eestis aga asub se haruldus ruumis, kus aknaraamide vahelt tuul sisse tuhiseb ning laest tilkuv kondensvesi eksponaadile plekke jätab... Laine Jänes küll vihjas, et ehk Tähetorni juubeliks ehk siis aastateks 2008 või 2010 (sõltuvalt sellest, kas juubeli aluseks võtta ehitamise algus või lõpp) peaks ka remont tehtud olema. Mina, värske tähehuviline, hoian selleks igal juhul pöialt.

Muide, selle aparaadi juures avaldas asjatundmatule minule kõige rabavamta muljet teadasaamine, et teleskoobi telg on paralleelne Maa teljega. Kallutasin ka ennast vastavalt teleskoobi teljele - ja lausa tundsin, kuidas maakera minu ümber pöörleb...

Teine üllatus oli teada saada, et on inimesi, kes reisivad päikevarjutuste järgi. Et kui kuskil on täielik päikesevarjutus, sõidetakse sinna seda vaatama ja kogema. Paljud neist polegi astronoomid, vaid muidu huvilised. Pidi olema lihtsalt nii võimas. Ka Eestist käidi selle aasta 29.märtsil Türgis päikesevarjutust vaatamas. Päris huvitav.

Järgmine täielik päikesevarjutus on 1.augustil 2008 ning vaadeldav Siberis, Gröönimaal, Kanada põhjaosas, Mongoolias ja Hiinas. Hmm, kui hakkaks ka oma reisiplaan selle järgi seadma? Siber näiteks oleks täitsa tegija koht käimiseks...

Ei, arvan siiski, et äkki tekkinud astronoomiahuvi on mul nii umbes nädala pärast unustatud.

Kommentaarid (4) -

  • kaur

    06.06.2006 09:05:32 | Vasta

    refraktor Smile

  • Kaja

    06.06.2006 09:37:08 | Vasta

    Jep, muidugi - parandasin ära. Ei ole tuumafüüsikaga tegemist Smile

  • ando

    06.06.2006 19:01:27 | Vasta

    ning "Fraunhoferi" mitte "Farunhoferi" ;)

  • Eppppp

    07.06.2006 13:47:26 | Vasta

    Kas sa elasid tõesti oma aastad Tartus nii ära, et sinna varem ei jõudnud... Minu Tartu-mälestustes on sellel majal oluline osa. Nt sai arvutipoistega katusel veini juua (hommikul, lõunal, õhtul või öösel), aga kõige ilusam oli Enn Kasaki maailmapildi loengute praktikum, kui ta talveöödel näitas meile tähtkujusid ja jutustas muinasjutte.

Lisa kommentaar

Loading