Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Töine küsimus: endised töötajad firma suvepäevadele?

Minul ja personalijuht Terjel (ja tegelikult kogu juhtkonnal) on lahendada keeruline küsimus: kas lubada firma suvepäevadele ka endisi töötajaid oma peredega? Jutt käib siis muidugi nendest endistest töötajatest, kes ei ole mõne praeguse töötaja pereliikmed.

Sest meil on nii ullult aige kamp (tsitaat ühelt ekskolleegilt), et ka "endised" vägaväga tahavad meie üritustel osaleda.

Iseenesest hästi tore. Et armastus ja firmalojaalsus (kui seda nii võib nimetada) püsib ka pärast töölt lahkumist. Ning eelmisel aastal mõned aktiivsed "endised" ka osalesid, sest juhtkonnas nende sooviavaldusi arutades jõudsime tookord otsusele, et las nad tulla pealegi, on teretulnud.

Aga. Aga info läks laiali ja tänavu on tullasoovijaid ikka juba väga palju.

Mis tõstatabki jälle küsimuse, mida nendega teha.

Sest suvepäevad on eeskätt ju ka meeskonnatunde tekitamise eesmärgil peetavad. Aga mis oma töötajate meeskonnatundest saab rääkida, kui "endiste" protsent juba päris suureks läheb...?

Teiseks kulude pool. Osavõtutasu suvepäevadest on töötajatele sümboolne ning firma maksab sellest kordi rohkem (+erisoodustusmaks). Kas kasseerida "endistelt" see summa sisse täie rauaga (tegelikud kulud+maksud, sest maksuametnikud ilmselt ei aktsepteeri selgitust "aga osad suvepäevalised ei olnud meie töötajad")? Sisuliselt oleks see muidugi viisakas vihje, et nad ei ole oodatud, sest summa tuleb sel moel tõesti suur. Eelmisel aastal tegime "eksidele" kaks korda kõrgema osalustasu kui "omadele", aga tänavu, kui soovijaid on nii palju, hakkaks see variant juba suvepäevadeks plaanitud eelarvet koormama...

Kolmandaks ideoloogiline pool. Kas ei peaks vinge seltskond ja vahvad üritused olema selleks faktoriks, mis töötajat firmas kinni hoiab ja töökohavahetuse raskeks teeb? Ehk peaks seda vaatama kui üht versiooni "kuldsetest käeraudadest", millega inimesi kinni hoida? Ja ütlema selgelt, et kui oled meilt lahkunud, jääd sellest kõigest ilma?

Huvitav, kuidas on teised organisatsioonid selle küsimuse lahendanud? Või on see ainult meie "ullult aige kamba" fenomen ja mujal seda probleemi ei eksisteerigi?

Kommentaarid (8) -

  • Piret

    28.06.2007 07:58:08 | Vasta

    meie asutuse N endised töötajad teevad igal aastal omaette kokkutuleku, mitte ei trügi asutuse omale.

    ja muide firefoxiga ei saa kommida.

  • Raina

    28.06.2007 09:25:31 | Vasta

    Mina ei kutsuks endisi töötajaid, mis sest et eelmisel aastal nii läks... saabki viisakalt öelda, et kuna ekse on juba nii palju, siis oleks see ju midagi muud kui oma töötajate suvepäevad.

    Aga kui on plaanis mitu päeva üritust pidada ja asi lõpeb mingi konkreetse peoga (viimasel õhtul näiteks), siis kutsuks ehk ainult sinna viimasele peole.... poleks kalleid ööbimis (ega transpordikulusid) ja ka eksidelt ei peaks siis nii suurt summat kasseerima.

  • mart

    28.06.2007 18:29:00 | Vasta

    Suvepäevadel osalegu ikka firma enda töötajad. Kui töötaja otsustas ära minna siis toimuvad juba uues töökohas suvepäevad
    ja kui meeldivad vana töökoha omad siis tuleb töökohta vahetada Smile Lisaks ju aegajalt räägitakse konfidentsiaalsetel teemadel oma töökaaslastega ja miks seal peaks olema inimesed
    kellele see info ei kuulu.

  • jh

    28.06.2007 21:04:03 | Vasta

    omaette kokkutuleku mõte on hea

  • Gerli

    29.06.2007 12:52:29 | Vasta

    Mina kahjuks eelkommenteerijatega ühes paadi pole ja nende arvamust ei jaga. Seda puht isiklikust huvistSmile

    Olles ise üks nendest eksidest tean väga hästi, mida tähendab see tunne, kui EMT-i vaim kuidagi vaibuda ei taha ja endiselt ennast ühena neist tunnen. Samuti annab aeg ajalt endast märku siiras taasnägemise-ja koosolemisesoov (ka lisaks nendele väiksemas pundis kokkutulekutele). Põhjus on lihtne ja proosaline-mitmed inimesed sellest “hullult haigest kambast” on ka minu sõbrad (suure algustähega), mitte pelgalt (eks)kolleegid, kellega koos ühe eesmärgi nimel vaeva nähti. Palju on megahäid mälestusi ja endiselt soov neid juurde koguda.

    Loomulikult on kõige lihtsam näidata näpuga ja öelda, et ise oled süüdi, et EMT-ist lahkusid ja enam meie hulka ei kuulu. Samas aegajalt tuleb ju teha valikuid ning elu teeb ka omad korrektuurid, sellisel puhul ei saa suvepäevad piisavalt motiveerivaks, et jääda…Õnneks grupisiseselt saan ikka kätt pulsil hoidaSmile

    Loomulikult mõistan ma korralduskommitee raskeid valikuid ja rahalisi kaalutlusi ja teatavasti pole üksi paik kummist, kuid teisalt saan aru ka sellest soojast ja siirast emotsioonist ja mälestustepagasist, mida need eksid endaga kaasas kannavad ja uhkusega EMT-is töötatud aegu ja endist tööandjat meenutavad. Ega siis eksid oma pere ja loomadega tulema pea, see ajaks tõesti niigi suure seltskonna veel suuremaks. Aga kui ikka on neid, kes järjekindlalt ja igaaastaselt ust kraabivad ja kogu kambaga kokku tahavad saada ning ka suuremat eelarvet endale lubada võivad, siis võiks see olla EMT-ile kena kompliment.

    Igatahes soovin otsustajatekommiteele õiglast valikut, teie nahas olla ei taha Smile

  • see

    29.06.2007 15:18:52 | Vasta

    Gerli kommentaarile ma lisaks, et tore küll see mälestustepagas, aga uued olijad kannatavad paratamatult, kui vanemad olijad nn.vilistlastega oma endisi aegu meenutavad.
    Firma suvepäevad on ikka tötajatele, mitte endistele töötajatele.  

  • Krista

    01.07.2007 17:00:41 | Vasta

    äkki on liiga lahedad suvepäevad Smile)))

    just hetk tagasi kuulsin suvepäevadest, kus firmatöötajatel oli kohustuslik tulla ja kuidas siis  pärast ülemuste lahkumist ka pea kolmveerand rahavast minema sõitis Smile))

  • El Mariachi

    06.07.2007 14:49:40 | Vasta

    Kindlasti mitte. Olen ise töötanud firmas, kus üritustele ronisid alati kohale ka kõikvõimalikud vanad. Töötajaid 100 ringis, kuid mingit personalitööd seal ei tehtud ja keegi juhtkonna tasandil isegi ei mõelnud, kas vanade võõrustamine hea või halb on.

    Aastate jooksul oli vanu kogunenud nii palju, et neid kippus üritustel rohkem olema kui päris töötajaid. Kuna lisaks oli kõrval ka kerge põlvkondade erinevus, st. praegused töötajad olid enamuses ca 20 aastat nooremad, siis mingisugusest meeskonda ühendavatest ja innustavatest üritustes ei saanud üldse rääkida.

    Mõned noored ja uued üritasid vanadega sõbrunenda, osadel vanadel oli jälle teistega "hauakaevaja konflikt" jne. Purjus pea pani veel teinekord mõõtu võtma kasvõi keelepeksu tasandil, et kes on oma töös parem jne. Suht kohutavad üritused.

    Ise enam seal õnneks ei tööta. Kõik käib aga vana rada edasi ja kuna tegu on tuntud ettevõttega, siis sageli leiavad need üritused ka meediakajastust, kus kõike roosamannana näidatakse. Tegelikult oli töötajana selliste vanade kogunemine ja oma asja ajamine väga piinav ja üritused ei täitnud ettevõttele vajalikke eesmärke.

Lisa kommentaar

Loading