Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Uuringutest ja keskmisest

Lugesin Postimehest uuringu kokkuvõtet, et keskmiselt kuleb peres ühele lapsele 2700 krooni kuus, kolme lapse puhul aga 4700 krooni kuus - kolme peale kokku.

Ma pole just kõige halvem majandaja ja rahaga ümber käija, aga 2700 krooni on küll vähe mis vähe. See teeks kuus keskmiselt 90 krooni päevas.

Mnjah.

Gümnaasiumi toiduraha on 12 krooni päevas (kui jagada summa kuu kõikide päevade, mitte ainult koolipäevade peale). Nii et suurematel lastel jääks järgi 78 krooni päevas. Seda toidu, eluaseme, riiete, transpordi, hobide, kooli jne peale.

Uskumatu.

Ja 4700 krooni kolme lapse peale teeb 52 krooni päevas. Siit ei taha gümnaasiumi toiduraha enam maha lahutadagi.

Mina olen oma lastekulud üsna punktuaalselt Exceli tabelisse kirja pannud, aga nende numbrite valguses ei julge saadud numbrit avalikustadagi. Kusjuures luksuslikke kulutusi seal hulgas ei ole, pigem on selline planeeriv ja suuremaid kulutusi hoolega kalkuleeriv majandamine.

Muidugi saaks eluks-otseselt-mitte-hädavajalike kulude pealt üsna palju kokku hoida: breketid, autokool, trennid spordiklubides, keeltekool neljanda võõrkeele õppimiseks, gümnaasiumi ettevalmistuskursus... Aga ma tunneksin end siis väga-väga halvasti. Ja praegu on mul siiski hea meel, et saan lubada lastele kulutusi, mis on olulised nende tuleviku jaoks või siis lihtsalt osa elukvaliteedist.

Ja tõesti - kui ikka vaja, saaksime hakkama ka selle 52 kroonga päevas. Siis küll kardinaalselt eluviisi ja elustandardit muutes, aga saaks.

Nii need keskmised sünnivadki.

Kommentaarid (5) -

  • Marina

    21.01.2009 08:44:46 | Vasta

    Et keskmine oleks 52 krooni, peab hulk inimesi kulutama lastele alla selle summa päevas. Juhul kui arvestusmeetod on sama.
    Mina ei ole nii osav.

  • Liis

    21.01.2009 09:57:59 | Vasta

    Keskmine on vaid keskmine, lapse alla käib ka vastsündinu, imik, eellasteaiaealine ja lasteaiaealine laps. Smile

  • ieska

    21.01.2009 10:36:31 | Vasta

    Breketid on siiski eluks otseselt hädavajalik kulutus Smile

  • kaur

    21.01.2009 15:04:28 | Vasta

    Sellest küsitluses saab järeldada ainult seda, et kulud on perekonniti väga erinevad.

    1) See on uuring, kus inimesed HINDAVAD oma kulusid. Mingit objektiivsust pole sellest mõtet otsida.
    2) Mis on lastele tehtud kulu? Suurema kodu / auto liising - mis on rahaliselt selgelt kõige suurem kulu? Äärelinnas elamise hind (kui on laste tõttu aiaga majakesse kolitud)?
    3) Ilmselt on linnalapsed "kallimad" kui maalapsed. On suur vahe, kas lased lapsel teistega ringi lipata või käiad teda iga päev trennis.
    4) Tallinnas on era-lastehoiu umbes 6000 krooni kuus.

    2700 krooni tundub aga väga alla hinnatud. Selleks peab olema laps, kes käib ainult riigikoolis / lasteaias, ühtegi huviringi ei jõua ja ühtegi uut riide-eset ega mänguasja ei saa.

  • kohalik

    21.01.2009 20:00:04 | Vasta

    noh, meil näiteks kulub vist vähem lapse kohta. lapsi siis neli, vanuses 1-15, kaks koolis, üks lasteaias. ringid-trennid on kodukoolis kõik ov poolt tasuta. aga, see on vaid praegusel hetkel nii, sügisel läheb vanim kas gümnaasiumi või tehnikumi ja pisim lasteaeda, seega muutub olukord kardinaalselt.

Lisa kommentaar

Loading