Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Võitlus ühiskondliku ruumi eest- kas Roheliste Rattaretke uus missioon?

Vanasti olid Roheliste Rattaretkel ikka uhked ajad: käidi vallutamas suletud linna Paldiskit ning ei lastud rahus toimetada fosforiidikaevandustel. Oli ühiskonda edasiviivat protesti, oli ilu, võlu ja õudu. Nüüd aga, ühiskonna stabiliseerumise järel, on rahumeelne rohelise asja ajamine ja säästliku mõtteviisi propageerimine. Pole ju kellegi-millegi vastu protestida.

Või siiski?

Enamik looduses liikujaid on ilmselt kogenud hämmastust, kui ajast aega sealtkaudu kulgenud teele või matarajale on äkki kerkinud aed või liikumist tõkestav tõkkepuu. Kui kallasrada on kinni pandud, nii et rannikul tuleb kalpsata mööda kive või sumbata põlvini mudas. Seda kõike muidugi aias lärmavate hiigelkoerte ähvarduste saatel. Sest maid ju ostetakse ja müüakse ning loomulikult tuleb saada aru ka uutest omanikest, kel oma maa kasutamisega senisest erinevad plaanid. Ent tuleb aru saada ka loodushuviliste mõistlikust eeldusest mööda teid takistamatult liikuda.

Nii kujuneski Roheliste Rattaretk 2008 eredaimaks emotsiooniks esimese päeva sõidu viimane osa läbi Ahunapalu, Leego ja Virvissaare. Lõik, kust vallakaardil viis läbi tähistatud matkarada, kuulus aga eraomanikule. Ning nagu korraldajad läbi mikrofoni teada andsid, oli mees tee lihtsalt üles kündnud.

Noh, üles kündnud või mitte - seltskond rattureid, meie Leivoga nende hulgas, otsustasime ikka selle eeldatavalt ilusa sooülese lõigu läbi sõita. Mina kujutasin ette, et "üles küntud" tähendab seda, et kahel pool teed asuvaid põlde kündes on ka põldudevaheline tee risti üle tõmmatud põllu osaks muudetud. Ja et sellest saab siis põlluserva pidi mööda minna, vajadusel ratast tassides.

Tegelikkuses tähendas "üles küntud" konkreetselt seda, et piki teed oli kilomeetrite viisi sahka veetud.

Pidi ikka inimesel viha olema, mõtlesin endamisi. Kui palju muud asjalikku saanuks tehtud selle aja ning masinaga!

Ühel hetkel oli maaomanik ka ise meil oma jeebiga vastas. Iseenesest mõistliku jutuga mees - põhiargumendiks, et tema on seda teed aastakümnete jooksul ise ehitanud, tegu pole valla-, vaid erateega ning ka praegused künnitööd on tegelikult teehooldus: tee keskele rööbastevahelisse alasse kasvanud rohi tuli maha tõmmata, et saaks tee ühtlaselt siledaks. Ning matkajate vastu pole tal midagi, peaasi, et need tema õuest läbi ei läheks ning tema vilja ei talluks. Arusaadav. Tundus juba, et konflikt oli ülepaisutatud ning omanik täiesti mõistlik mees. Lahkusime, tema oma autoga ühele ja ratturid teisele poole.

Peatselt kihutas aga dzhiip rataste alt liiva ja kive pildudes tagasi ning jäi seisma mingi abihoone kõrvale. Seal oli tupiktee, sest ees jätkus juba hoone seinast metsani ulatuv ebamäärase kujuga, võrdlemisi niru viljapõld. Aga ikkagi põld. Taamal sinetas metsaviirg ning minna ei paistnud olevat kuhugi.

Ja juttu jätkus kauemaks: omaniku poolt pidevalt korratud väide, et siit ei lähe edasi mingit teed, et ei tohi talluda tema vilja ega siseneda tema õue; ratturite poolt soov siiski kuidagi edasi saada ning tee jätkumise kohta aimu saada. Pealegi teadsid siin varem viibinud, et matkarada kuskilt põllu tagant siiski jätkub, üle raba viib isegi laudtee. Aga kuhupoole siin omaniku maadel hoida, et seda kaotatud teed teiselt poolt üles leida?

Kõige hullem ongi asju ajada inimesega, kes konkreetselt ei ütle, mida ta tahab. Nagu ka see omanik, kel ilmselt muudes eluvaldkondades otsustamisoskusega mingeid probleeme ei ole: ta ilmselgelt ei tahtnud midagi selget öelda, vaid aina suuremaks kasvavat ratturiteparve niisama peetida. Võibolla ka tüli üles kiskuda, et oleks pärast täiendavaid argumente vallas matkaraja sulgemist nõuda või muud sellist.

No eks sel võimalikul taotlusel oli ka tulemusi. Meeste hääled kippusid ärritunuks ja valjuks, kõneks võeti fraasid "Eesti Vabariigi seadus", "igaüheõigus" ja muu selline ühelt poolt, "kodurahu" ja "kutsumata külalised" teiselt poolt. No nii pidin ma paratamatult hakkama tööd tegema ehk üritama suhteid korraldada.

Väikeste käepuudutustega sai kõige ärritunumad ratturid vaikseks ning oli võimalik rahulikumas toonis omaniku poole pöörduda. Klassikaliselt, et hea peremees, kuidas me saaksime sind võimalikult kiiresti ja sulle väikseimate kahjudega sellest ebameeldivast olukorrast vabastada ning sinu kodurahu taastada. Ning ma ei väsi kunagi üllatumast, et sellised lihtsad Carnegie-tüüpi "kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi" õpetused alati toimivad - mõningase puiklemise järel rehmaski omanik lõpuks käega, et no minge siis pealegi seda metsaäärt pidi ümber põllu, seal taga miski siht ju on. Aga et mingil juhul ei tohi tema põldu tallata.

Meest sõnast. "Kõik haneritta ja ümber põllu!" liikus sõnum edasi ja nii me siis läksimegi. Oli päris lummav pilt poole kaare pealt seda põldu palistavat ratturiterivi vaadata.

Nii et selleks korraks õnnelik lõpp.

Loo moraal? Ilmselgelt oli konflikti algeteks mingi tegematajätmine ka kohaliku omavalitsuse poolt: kas pole seda teed servituudi alla pandud või midagi muud sellist. Või on omanik lihtsalt nii nahaalne, et lihtsalt ei hooli servituutidest ega muust, ka see on ju võimalik. Lahendus on kokkuleppe küsimus - aga ilmselt on see kokkulepe väga raske sündima, eriti kui ka kohaliku omavalitsuse poolel peaks tol pujäänitüüpi, tõde ja õigust taga ajaval omanikul samasugune ametnik vastas olema.

"Litsid mehed need Vargamäe mehed," ütles kõrtsmik ja sülitas laias kaares üle leti. ("Tõde ja õigus, I")

Kuna omaniku nimi ja telefoninumber oli korraldajate poolt lavalt valjusti maha hõigatud, üleskutsega talle tema tegevust taunivaid sõnumeid saata, sai mees õhtu jooksul ilmselt üsna palju "tervitusi". Mulle isiklikult selline kraaklemismaiguline üleskutse kuulmise hetkel ei meeldinud, aga tagantjärele tunnistan, et oma idee selles oli. See oli kuidagi väga rattaretkepärane: mingi ühiskondliku valupunkti, antud juhul siis era- ja avaliku õiguse kokkupõrekoha torkimine.

Mine tea, ehk muutubki sellest midagi paremaks?

Kommentaarid (20) -

  • Sirje

    13.05.2008 00:20:42 | Vasta

    Ma roheliste rattaretkel ei käinud, aga ma lugesin ühte teist arvamust selle retke kohta. Ühe kohaliku elaniku arvamust, kellel ei ole džiipi: <a href="lanasidhem.wordpress.com/.../">Roheliste rattaretk</a>. Mina ei tea palju ses jutus tõtt on, aga mõtlema pani küll.

  • L@SSIE

    13.05.2008 12:44:21 | Vasta

    Tahaks ka tema numbrit ja nime teada saada. No nii igaks juhuks.
    Ajad on ju muutlikud.

  • Kaja

    13.05.2008 13:14:08 | Vasta

    Sirje: Ei oska ka mina öelda, kui palju selles Sinu viidatud jutus tõtt on. Eks tuhandete inimeste hulka või kahjuks tõesti sattuda igasuguseid seltskondi.
    Aga enda kogemus on, et retke korraldajate poolt oli väga tiheda sagedusega pandud raja äärde kogumiskotte - üks pakendite, teine olmejäätmete jaoks igas kohas. Ning laagriplatsidel oli neid lausa iga nurga peal. Ja vähemalt mina vedelevat taarat ja muud prahti peatuskohtades ei näinud.

  • Leivo

    14.05.2008 09:35:03 | Vasta

    Ja mis õlle joomisesse puutub, siis näiteks üks pudel palaval päeval ära juua on lihtsalt ... no see on peaaegu nagu mitte midagi.
    Aga kui on 2000 ratturit (artiklis oli juttu 3000-st, mis on selgelt üle paisutatud), kellest vaid kolmandik joob ühe õlle - on tulemuseks juba märkimisväärne kogus taarat.
    Ja nii palju kui näha oli kõik tegelikult korras.

  • kaur

    14.05.2008 17:26:25 | Vasta

    Minu arust oli raja äär VÄGA puhas. Sõitsin saba lõpuosas ja vaatasin peatuspaikadele just selle pilguga peale, et kas on sodi laiali: ei olnud. No tõesti ei olnud!

    Mehikoormas võis korraldus sellega alt minna, et oodati kogunemist ja prügisatamist järve ääres, aga tegelikult kogunesid kõik tõesti poe ja bussijaama ümber. Mina pidin seal igatahes põõsas pissil käima.

    Taarat... muidugi tekib. Ja kuhugi tuleb ta panna. Parem siis juba bussijaama prügikasti kõrvale, eks.

  • kaur

    14.05.2008 17:36:40 | Vasta

    Alko on muidugi omaette teema. Korraldus on alkoholi laagriplatsil "rangelt" ära keelanud. Samas lõpeb kell 11 kontsert ära, muu ametlik tegevus kah ja inimesed ise vaadaku, mida ette võtavad. Võtavad siis, teadagi mida.

  • Bettani

    15.05.2008 12:04:24 | Vasta


    Võõrviha, et inimesed ei oska kaarti lugeda ja enda järgi koristada. Võimalik, kui nädala eest on käidud metsas koristamas ja linnas inimesi prügiloopimise eest korrale kutsutud, siis teeb ju viha küll, kui sinu lapsepõlve kodu reostavad inimesed, kes osalevad ROHELISTE rattaretkel. Väga roheline käitumine loopida prügi laiali.
    Võibolla peaks kirjutama ka nendest avalikult kusevatest meestest, kes tänava ääres till peos tüdrukuid hõikusid?
    Räinas tõesti ei ole eriti avalikke käimlaid nii, et püsinud siis õigel rajal, metsavahel.
    Samas ma saan aru, et neid sigadusi tegi võimalik, et sada või vähem inimest sellest seltskonnast, aga mulje jätab see ju ikkagi tervest üritusest.

  • kairit

    15.05.2008 13:40:27 | Vasta

    See pole esimene kord, kui on üles küntudFrown
    Tookord ratturite ridades oli küll vaev olla... aga seda enam paistsid silma ka igasugused korraldusliku külje möödalaskmised... Hinge jäi ikka suht palju sellest tookord. Iga oma peerga ette võetud rattaretk tundub siiamaani parem sellest massiüritusest, mis ei ole ei roheline ega ka matk...
    Küsimus ei ole selles, kas alkot tohib juua või ei... küsimus on selles, et kui suurt massi ei saa ohjata, siis tuleb osalejate arv piirata.

  • Kaja

    15.05.2008 14:05:02 | Vasta

    Eks seda osalejate arvu olegi püütud piirata - osalustasudega, mis tänavu olid päris kõrged. Paraku piirab see meetod aga just perede (ehk siis potentsiaalselt rahulikuma ja viisakama osa) retkeliste osalemist...

  • Bettani

    15.05.2008 14:44:07 | Vasta

    Aga võibolla see külamees, kes tee üleskündis ja õiget rada ei tahtnud reeta kartis nii oma põllu pärast kui ka reostamise pärast.
    Üsna sageli on ju mõnel loodusrajal laaberdav kamp pidu pidanud ja oma sodi maha jätnud.
    Samas ei oska paljud linnainimesed rohelist orast viljaks pidada, tema jaoks on kõik üks heinamaa, talunik aga võib jääda ilma oma aasta tulust kui 2000 inimest üle ta põllu kappavad.
    Ja olgem ausad, et tegelikult on ju tüütu koristada teiste maha jäetud sodi, kui see on korduv. Sest ka sealkandis leidub inimesi, kes viivad oma sodi mets ja endast kaugemale.

  • Kaja

    15.05.2008 15:01:51 | Vasta

    Konkreetsel mehel oli maaelu ja põllupidamine pigem hobi- või kõrvaltegevus, tema põhitulu tuleb mujalt. Mis muidugi ei pea vähendama potentsiaalset muret põllu tallamise või looduse reostamise pärast, aga lihtsalt remargiks.
    Küll aga tunneb inimesega rääkides ikka ära siira mure ja, ütleme, kiusuajamise vahe Smile

  • Bettani

    15.05.2008 15:12:00 | Vasta

    See võib ka muidugi lihtsalt inimeses kinni olla. Ega ei õpetata ju tavalises koolis kuidas suhelda jne. Samuti on hea tava väga muutlik erinevate inimeste seas.

  • kaur

    15.05.2008 18:38:42 | Vasta

    Bettani... Kui Sa kirjutad "... sõitis inimesi sellistel teedel, kuhu neil poleks pidanud asja olema" - ehk paned need inimesed su enda väljamõeldud raami ja võtad endale õiguse pahandada, kui nad selles ei püsi - siis on ka Sinu ülejäänud teksti raske objektiivselt lugeda.

    Viljapõllud, oras... Rada oli väga hästi tähistatud. Ja läks enamjaolt läbi võsa, mitte kultuurmaastiku. Ei olnud tallamist, kuna kusagil polnud kohtagi, kus seda teha. Aga muidugi pole sul põhjust ega tahtmist seda uskuda.

  • Leivo

    15.05.2008 20:47:09 | Vasta

    Ma tahaksin üldistada sealset piirkonda läbi selle mida märkasin.
    Nimelt kui me reedel läbisime ratastega selle Emajõe Suursoo matkaraja, mis on kantud väga paljudele kaartidele ja samuti on looduses tähistatud - kuid mitte sellest matkrajast ei tahtnud ma, vaid.
    Täiesti lugematu kogus ja iga 50m tagant oli küll ilusamaid ja küll koledamaid ja ähvardamaid "eramaa" silte. See viitab inimeste teatavale kultuurilisele taustale ?
    Ma toon ühe näite ka selle kultuurilise tausta kohta (näide selleks, et te mind siin nüüd selle jutu eest üles ei pooks). Nimelt Beresje külas näiteks ei tohtinud külaline mitte kasutada pererahva nõusid ja kui see siiski oli juhtunud - visati nõud kildudeks. Seal oli neid "külalislahkeid" reegleid veelgi, astu teinekord läbi ja loe.

  • ilmselt loll mõte

    16.05.2008 01:29:43 | Vasta

    Ma ei ole kunagi hästi aru saanud, milles seisneb selle rattaretke rohelisus. Rattasõit iseenesest muidugi ja üritus on kindlasti tore ja liikumine ja kevad jne. Aga kui 2000-3000 inimest sõidavad bensiinimootoritega üle Eesti kohale, siis on mõju keskkonnale sama, nagu iga sellise riikliku massürituse puhul.

  • kairit

    16.05.2008 09:38:52 | Vasta

    Kui retkeline ei tohi kaardist üldse kõrvale kalduda, siis on ka suht mõttetu ju- siis võiks juba mööda Tallinn-Tartu maanteed sõita... Hästi tobe, kui tutvuda tohib kohalike oludega, aga ainult niipalju, kui paremale ja vasakule poole teed jääb...
    Kunagi läksid retkelised ka meilt mööda, tekkis küll dialoog (ametlik marsruut läks kilomeetri jagu kaugemalt). Said nad oma rattakummid ka täis, veepudelid täidetud ja DC-s istuda.
    Mis "Eramaa" siltidesse puutub, siis olen isegi nendest küllastumise tõttu kodinad kokku korjanud ja ära põgenenud- kunagi Läänemaal. See on isegi teine ja laiem teema...

  • Taimo

    19.05.2008 13:11:33 | Vasta

    Läbisin samuti kõnealuse lõigu rattaretkest. Minu tagasihoidlik arvamus on selline, et rattaretk on suurüritus ja erandjuhus ning igal maaomanikul on õigus otsustada, kas ta lubab sellist rändurite hulka oma maadele või mitte. Küll aga valmistab mulle meelehärmi avaliku matkaraja sulgemine ka tavamatkajatele. Hääkene küll - tahad vilja kasvatada ja ei soovi võõraid oma hoovis näha. Aga jäta siis alternatiiv ja pane viidad välja, kuidas võimalikult võimalikult vähe häirides edasi saaks.
    Muide Emajõe Suursoo kaitseala kodulehel on ka tekst:
    "NB! Palun arvestada omaniku õigusi ja eramaa piire ning  läbida rada Leego järve äärse talu juurest mitte läbi hoovi, vaid põllu ja metsaäärset rada mööda."
    Kuskohas see metsaäärne rada on, selle peab ilmselt iga matkaline ise üles leidma.

  • Kaja

    19.05.2008 13:34:24 | Vasta

    Taimo tabas täiesti 10sse.
    Usun, et mõistlik piir ja kompromiss era- ja avaliku huvi vahel on just see, millest Eesti praeguses ühiskonnas veel puudu on. Ilmselt on asi veel paika loksumata ja "hea tava" normid tekkimata. Probleemi juured on selles, et omanikud ei oska veel suuremeelsed olla (mis minu oma, see ainult minu, püha eraomand jne), niisamuti nagu ka külalised ei oska veel seda võimalikku suuremeelset külalislahkust omalt poolt alati viisakalt kasutada.

  • Taimo

    19.05.2008 14:03:57 | Vasta

    Nii ta on. Ideaalis näeks ma umbes sellist eramaad tähistavat silti: "eravaldus - viisakas matkaja on teretulnud". Paraku jääb see vist unistusseks.

Lisa kommentaar

Loading