Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Võlast vabaks, sellest õppelaenu omast

Väärib tähistamist, et 2.juunil 2009 läheb mu kontolt maha viimane õppelaenu osamakse. Selle õppelaenu eest, mille võtsin aastatel 2002-2004 EBSi magistratuuris õppides. Rahaliselt tähendas see mulle keskmiselt 800-kroonist laenumakset igas kuus.

Nüüd on see läbi!

800 krooni pole muidugi mingi megaraha - selle eest saab alates sügisest tasuda näiteks Kati ja Jüri koolitoidu - aga selle allesjäämine on suur rõõm ikka. Eriti emotsionaalselt. Muidugi, aasta peale summeerides on 9600 krooni ka meteriaalselt ikka juba väga ilus number.

Igatahes ei ole ma selle laenu võtmist kunagi kahetsenud. Omal ajal läks ta õppemaksu tasumiseks, seega täiesti asja ette. Ja EBS-is õppimisest on mulle ka palju kasu olnud, eeskätt küll majandus- ja rahandusvaldkonnas, mitte turunduses, mida ma seal justkui põhiainena õppisin. Aga ju ma olin turunduses ennegi nii kõva käsi :), et selles valdkonnas mingit arenguhüpet ei toimunud. Küll aga hakkasin ma sisuliselt aru saama, mida meie finantsdirektor räägib. Eks ma olin ennegi muidugi teadnud, mida tähendab EBITDA ja et meie valdkonnas võiks ta olla tasemel X, siis on hästi. Aga see oli konstateeriv teadmine. Õppimise ajal avanes majandus- ja rahanduslühendite taga terve huvitav universum oma paisumiste, kokkutõmbumiste, mustade aukude ja muu dünaamikaga. Oma töös saaksin küll suurepäraselt hakkama ka varasema konstateeriva teadmistetasemega, aga noh, alati on parem olla natuke targem kui sinult eeldatakse.

Selles valguses peaksin järgmisena õppima minema IT-d, et oma siinsele kasutajakogemusele ka mingit sisulist tarkust taha koguda :) See aga tähendaks uut õppelaenu, mida ma vähemalt hetle aga endale ei taha :)

Tegelikult ma õppelaenust ka praegu siiski päris vaba ei ole. Mul tiksub edasi aastal 1993 võetud 1500-kroonine õppelaen. Selle tagasimaksmise periood pidanuks olema kümme aastat (kahekordne nominaalne õppeaeg), kuid seoses laste sünniga ja vahepealse magistratuuris õppimisega see periood kuidagi muudkui pikenes ja pikenes. Praegu on mul sellest laenust tasumata 363 krooni ning maksan seda tagasi 23 krooni kvartalis. Laenu lõpptähtaeg on .... 1.juuli 2013.

Sellest õppelaenust on mul muidugi eriti positiivsed mälestused. Omal ajal oli see umbes kahekordne keskmine palk ning selle eest sain osta endale ülikooli lõpukleidi ja kingad, kaheaastasele Katile riideid ja äsjasündinud Jürile hunniku ühekordseid mähkmeid. Just see viimane oli aastal 1993 ikka tõeline priiskamine :)

Kommentaarid (8) -

  • ar

    02.06.2009 17:44:35 | Vasta

    1500? 15000? jäägi saab ju ka korraga ära maksta.

  • krista

    03.06.2009 09:08:09 | Vasta

    Ma olen su blogi igapäevane lugeja. Mulle väga meeldib ja minu silmis oled sa inimene, kellele ma vaatan alt üles Smile

    Nagu ma aru sain, siis tegid sa oma blogis uuendusi. Nendega koos tekkis selline asi, et bloglines'is kus ma kõik blogisid loen, on sinu oma üle ääre läinud. Umbes veerand teksti peaks igal real edasi ja tagasi kerima. Kuna mul ka pole itiharidust, siis ma ei teagi, kas seda saaks mina muuta, sest sinu blogi on ainuke, mis niimoodi teeb Smile, või piisab sul mõne numbri muutmisest.

    Väga tore oleks kui keegi, kes teab, et mina seda muuta saan, seda ütleks Smile

  • Kaja

    03.06.2009 09:44:50 | Vasta

    AR: Summa oli tõesti 1500 (üks tuhat viissada), ma ei eksinud nulliga. Olid sellised väikeste rahanumbrite ajad Smile Ent mul pole tõttöelda mingit kiiret seda kolmesadat krooni korraga ära maksta, las tiksub edasi oma paarkümmend krooni kvartalis sammuga.

    Krista: Aitäh heade sõnade eest! Aga ma ise kah kahjuks ei oska öelda, millest see üle ääre minek on tingitud (võibolla sellest, et panin liiga suure pildi, mis tekstivälja laiaks venitas?). Küsin Leivo käest järgi Smile

  • ar

    03.06.2009 16:00:07 | Vasta

    korraga maksmise all pidasin silmas seda, et võidad intressi arvelt, mis tulevikus maksmata jääb

  • õppelaenaja

    03.06.2009 21:14:12 | Vasta

    ei, need õppelaenu lepingud on nii kavalad, et intressi tuleb maksta ikka täie rauaga, maksad sa kõik tagasi esimesel päeval või ootad ilusti lõpuni ära. Smile

  • krista

    04.06.2009 16:37:17 | Vasta

    nüüd saab jälle ilusti lugeda Smile ... mis iganes oli, on nüüd korras Smile

  • kati

    06.06.2009 19:11:16 | Vasta

    Jah, omal ajal tõesti oli 1500 eeku suhteliselt suur raha. Mäletan, et aastal 1994-95 töötasin SEBis tellerina ja sain kuu alguses 600 krooni ja poole kuu pealt 600 krooni palka. Ära elasin. Smile

  • ar

    07.06.2009 17:12:59 | Vasta

    ma jonnin ikka edasiSmile mul tuttav äsja maksis kogu õppelaenujäägi tagasi ja täpselt selle summa, mis jääk oli. mingeid tulevasi intresse juurde ei arvestatud. mis selle korraga maksmise mõte siis oleks muidu?

Lisa kommentaar

Loading