Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Nüüd ma tean, miks Haigekassal raha pole

Täna oli meil Odega meeleolukas kokkupuude meditsiinisüsteemiga. Meeleolukas tähendab siinkohal tüdimust pikast passimisest ja pärast väikest naeruturtsatust asja jaburuse üle.

Kokkupuude algas eelmise nädala alguses, kui Odel oli malevasse minekuks vaja perearsti tervisetõendit. Meie oma perearst lahendab sellised asjad meeldivalt ratsionaalsel moel: küsib telefonis, et kas tervislik olukord on jätkuvalt muutusteta, ja kirjutab vajaliku tõendi välja. Kätte saab selle siis registratuurist, ilma mingi aja- ja närvikuluta. Laps ju terve, allergiaid ega kroonilisi tõbesid ei ole.

Nüüd aga oli meie perearst puhkusel. Registratuuris telefoni vastu võtnu kinnitas, et asendusarst ei kirjuta mingil juhul paberit niisama välja: laps tuleb ka kohale tuua ja arstile ette näidata, kusjuures kaasa peab olema ka lapsevanem. Analüüse ei tehtavat, arst vaatavat üldist tervislikku olukorda.

Nojah, olin teatud mõttes isegi nõus, et arst ei saa tundmatule patsiendile tolle tervist kinnitavat tõendit lambist välja kirjutada. Ent väike rahulolematuseuss ikka näris, et mida see arst siis Odele peale vaadates tema tervisest pakatamise või mittepakatamise kohta öelda oskab… Teatud mõttes sain aru ka sellest, et lapsevanem peab kaasas olema – tegu ju ikka alaealisega, kes ise enda eest ei vastuta. Ent muidugi oli ka siin rahulolematuseussike: tule taevas appi, tegu pole ju mudilase, vaid 14-aastase igati täiskasvanu mõõtu tütarlapsega… Aga olgu, kui peab, siis peab.

Esimene vaba aeg oli järgmise nädala neljapäeval, see tähendab täna. Ja seegi oli tegelikult niinimetatud lisaaeg, sest numbrid olid kõik juba välja antud. Pidime kahest kuueni ajavahemikus kohale tulema, registratuurist kaardi saama ja ukse taga ootama, kuni arst meid sisse kutsub. Kõlas juba ette päris ajamahuka projektina.

Pool kolm oli siis kenasti kohal, registratuurist viidi arstile meie kaart ja istutasime end ootajate pikka rivvi maha. Paistab, et lahti on mingi suvine haigusepideemia: kes köhis, kes nuuskas, kes kurtis palavikku. Meie muudkui istusime ja ootasime.

Lõpuks saabus ka meie tipphetk, kui arst kabinetist väljudes küsis, mis meil mureks. Kuuldes, et vaja maleva jaoks tervisetõendit, sai ta pehmelt öeldes kurjaks ja tuiskas registratuuriprouaga pahandama. Et temal siin puruhaigetest järjekord ees ja taga ja saadetakse tervisetõendiga. Et saage aru, tervisetõend valmistatakse ette registratuuris! Registratuuris! Mitte ei sunnita inimesi ukse taga järjekorras istuma! Ja mis jutt see veel on, et ema olgu kah kaasas?

Niisiis saimegi oma tõendi kätte sealtsamast registratuurist. Koos minu mineku- ja tulekuajaga ei võtnud see ei rohkem ega vähem kui tund ja kolmveerand.

Nii see haigekassa siis aina vähem raha saab. Selle tunni ja kolmveerandiga oleksin ma kindlasti suutnud midagi asjalikumat teha ja sellega kaudselt makse ning ka haigekassa sissetulekuid tõsta. Ja ilmselt pole ma kaugeltki mitte ainuke.

Kommentaarid (7) -

  • Larko

    25.06.2009 22:53:58 | Vasta

    Haigekassa haigekassaks aga miks ometi malev säärast tõendit ja just nimelt arstlikult kinnitatud tõendit nõuab, mis sisuliselt tervisliku seisundi fikseerimisele ei toetu? Võiks piisata lapsevanema kinnitusest, et tõbe või vigastusi küljes ei ole, mis malevasse minekut takistaksid.

  • Kaur

    26.06.2009 01:15:22 | Vasta

    Vajab ilmselt enesekaitseks. Ilma arstitõendita laste vastuvõtmisel on niikuinii küljes mingi skeem, millega teiste laste vanemad saavad malevalt raha välja pressida. (Umbes et "minu laps jäi grippi / tripperisse /nohusse, kuna teil on rühmas nakkuslevitajad...")

  • Kaja

    26.06.2009 10:38:34 | Vasta

    Ma arvan ka, et kuna tegu on alaealistega, kes - oh õudust - viiakse kodust kolmeks nädalaks ära ja pannakse veel isegi tööle -, siis peavad korraldajad end igal moel kaitsma võimalike juriidiliste jamade eest. Lapsevanem peab ka muidugi igasuguseid allkirju andma, praegu õnneks veel mitte notariaalselt kinnitatuna Smile

  • Kaja

    26.06.2009 11:42:02 | Vasta

    Täitsa lõpp - mis küll selliste vanemate peades toimub??? Et kui laps ei jää haigeks minu silma all, pole minu asi, peaasi, et saaksin ta laagrisse ära sokutada...???

  • marx

    26.06.2009 15:31:24 | Vasta

    Noh, lasteaeda viiakse ka lapsi vahel nii, et ei öelda, kellel on astma, epilepsia, allergiad vms. Teised lapsed ja õpetaja ehmatavad siis end poolsegaseks. Õnneks juhtub raskemaid haigushooge harva. Allergiaid aga järjest rohkem. Eriti just suvel, kui lapse oma õpetajad puhkavad, siis vanemad vist arvavad, et õpetajad jagavad omavahel laste haigusteavet. Või et lapsed ise ütlevad, et nad näiteks kommi süüa ei tohi :S
    Aga nii see sageli ei ole. Teavitamine on vanema rida. Alati tuleks lapse tervisest õpetajaid, laagripersonali, vastutajat informeerida.
    Olen mitu korda kuulnud vanema vabandust, et kolmene ju teab, et ta ei tohi midagi süüa. Aga õpetaja ei tea ja kolmene tahab keelatut rohkem kui käsku järgida suudab. Vanematele on raske selgitada, et koolieelik ei suuda enda eest veel ise vastutada. Ma ei tea, kuidas seda suuremate laste puhul teha, kui juba lasteaias on probleem, et vastutaja on mitte vanem, vaid laps.

  • Margit

    27.06.2009 00:08:25 | Vasta

    Minule põhjendati tõendi nõuet eelkõige täidega Smile
    Seetõttu tahtis arstki meie lapsi näha VAHETUT enne laagri algust. Nädal varem tõendi väljaandmise võimalus (kui nagunii oli arsti juurde asja) oli ennekuulmatu soov!
    No... kui nüüd tülikus kõrvale jätta siis eks mingi loogika on selles ka olemas aga kui siit nüüd teiste muljeid lugeda siis see loogika muidugi oma eesmärki ei täida...

    Nagu autojuhilubadegagi... võid ju küll olla tubli, teada reegleid ja viksilt-viisakalt enesele load teha... esimesel võimalusel kõksab aga värskelt load šopanud tegelane su ikka ära...

  • krista

    28.06.2009 12:17:01 | Vasta

    aga mina käin regulaarselt oma rasedust jälgimas. Igakord on mul tunne, et ma raiskan kellegi raha. Käima peab vähemalt 1 kord kuus ja kogu visiit seisneb vererõhu- ja emakapõhja kõrguse mõõtmises, minu kaalumises ning beebi südametöö kuulamises. iseenesest see kogu tegevus võtab aega max 5 minutit, aga ülejäänud aeg kulub paberite täitmises. Selleks kirjutatakse kõik andmed ühele arsti käes olevale suurele lehele, siis ta trükib need minu silme all arvutisse ja kõige lõpuks kirjutab veel minu käes olevasse väiksesse raamatusse ka.

    Kui ma ükskord ääri-veeri pärisin, et äkki ma ei peaks nii tihti käime, et ikkagi kolmas laps ja saan ise küll juba aru, kui midagi ei ole nii nagu peab.....aga öeldi, et ei...süsteem nõuab, et peab vähemalt kord kuus käima.
    Väga paljudes euroopa riikides süsteem küll nii tihedat käimist ei nõua....ja kui naisi mõne tõsise naistemurega tänu minule palju kiiremini löögile pääseks, kui ma niimoodi seal aega raiskamas ei käiks Smile
    no ja kui kuus sünnitab meil siin eestis üle 10 000 naise, siis seda enam....milline raiskamine...
    ok...esimest korda rase...jah palun...tuleb kätt hoida...aga kui ma ise enam ei taha, siis miks?

Lisa kommentaar

Loading