Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Palgast palgani

Täna kirjutab EPL Ärileht, et 75% pangaklientidest sääste ei ole, ehkki soovituslik säästude tase oleks leibkonna kolme kuu sissetulek.

Tere tulemast klubisse, kuhu minagi kuulun! Tean suurepäraselt seda kolme kuu reeglit, aga kunagi, mitte kunagi pole mul õnnestunud sellest kinni pidada. Hoolimata sellest, et ma sissetuleku üle kaugeltki nuriseda ei saa ja kergemeelne raiskaja ei ole ma kah kaugeltki mitte.

Jah, muidugi säästan ja kogun ma pidevalt raha. Aga sellel on tavaliselt mingi eesmärk - reisile minek, laste koolialgus (millega liitub huviringide algus, kus sageli tuleb korraga ette maksta terve poolaasta tasu), mõni suurem remonditöö. Kui aga eesmärk kätte jõuab, saab kogutu kohe ära kulutatud ja tavaliselt järgneb ka mõnda aega miinuses olek, sest ma pole suutnud koguda täissummat. Siis lasen krediitkaardi miinustesse, kulutades ette ära näiteks järgmise kuu palga (muul ajal on mul kontol olemas summa, mis jooksva kuu krediitkaardimakseteks läheb) või võtan tööl avanssi. Järgmise paari kuuga tulen siis sellest august taas välja, taastades kõigepealt normaalse kulutamisrütmi ja hakates siis juba järgmise eesmärgi nimel säästma.

Aga püsivalt kolme kuu palka pangas hoida... no ma ei tea, kuidas mul küll selline pagas tekkida saaks. Sest niipea, kui on kuu -paari lõpus plaaniväliselt veidi raha üle jäänud, kohe juhtub midagi. Läheb mõni kohest asendamist vajav asi katki, juhtub veeavarii või muud sellist. Või toredama poole pealt - mõnel lapsel tekib ekskursioon, võimalus kuhugi sõita vms. Või tuleb mul endal mõte, et paneks nüüd näiteks mõne akna ette rulookardinad ;) Nii see raha siis kulunud ongi.

Muidugi, eks neis ruloodes ja reisides võimaliku säästmise võti seisnebki. Kui ma teeniksin nii palju vähem, et poleks võimalik neid kulutusi teha, siis ma neid ju ei teeks ja otseselt katki poleks nagu midagi. Elati ju ennegi, kui oja taga oldi, nagu teadsid juba seitse venda. Aga asi on selles, et mulle MEELDIB neid kulutusi teha, kui see on võimalik. Usun, et sama on enamiku selliste inimeste suhtumine, kes ei ela just otse peost suhu: kui säästmine pole hädavajalik, pole sa valmis selle nimel peost suhu elama hakkama, isegi mõneks ajaks mitte. Pigem ikka kulutad sellele, mis meeldib ja mida oluliseks pead.

Nii et elan edaspidigi palgast palgani. Ja kui midagi juhtub - töökoha kaotus, terviserike või muu halb - , eks sellega tegelen siis, kui see kätte jõuab. Loodan muidugi, et ehk ei jõuagi...

 

Kommentaarid (6) -

  • AndresP

    13.11.2009 12:12:08 | Vasta

    Nujha, pankadele see muidugi meeldiks. 3 kuu palk on ikka paras hulk raha, mille ma investeerin parem sellesse, et mu ja minu pere tervis ja töökohad püsiks.

  • sull

    13.11.2009 14:10:28 | Vasta

    fakt on see, et kuu lõpuks on raha otsas, olgu sul teda kui palju tahes. mida teha? personaalse finantsi kuldreeglid on tegelikult väga lihtsad. üks neist kõlab - maksa ENDALE kõigepealt (www.schaefersblog.com/.../) Enamik inimesi (seesama 75+%) maksab kõigepealt pangale, eesti energiale, tallinna soojusele, eesti gaasile, uuesti pangale, prismale, selverile, juuksurile jne. ja fakt on see, et lõpuks ei jää midagi järgi, nagu ütlesingi. so, kes tahab, et midagi järgi jääks, peab kõigepealt maksma endale. ja siis ÜLEJÄÄNUD raha jagama teiste vahel Smile

    hea harjutus, mida teha, on arvutada kuu kulutuste põhjal, näiteks mitu päeva sa pead töötama lihtsalt selleks, et süüa. või pangalaenu maksta. või üüri maksta. üsna masendav harjutus üldiselt Wink sestap peabki kohe endale maksma, et need ülejäänud 18 päeva kuus välja kannatada.

  • Kaido

    13.11.2009 16:55:33 | Vasta

    Mnjah. investeerimisinimesed soovitavad mitte oodata, et raha üle jääks - seda ei juhtu. Pigem tuleb kohe palga saabumisel mingi summa n.ö. "omale" maksta. Ehk siis kanda kontole, millelt raha ei võeta. Ja siis elada edasi ülejäänud palgaga. Mitte, et ma nii teeks aga mul on see varu olemas. Tõsi, saadud vähe teise meetodiga (lapse saamine ja emapalga mitte kasutamine)

  • nuhk albert

    15.11.2009 18:07:26 | Vasta

    kadunud kasuisa ütles raha kohta, et esimesest tuhandest piisab, edasipidi on alati puudu. jummala õige tarkus.

  • Kaja

    15.11.2009 22:56:56 | Vasta

    Eks see kõigepealt endale maksmise teooria ole jah ka näiteks Kiyosaki poolt põhjalikult lahti kirjutatud. Aga samas mina olen vist liiga kohusetundlik, sest alati alustan pere-eelarvet ikka kohustustest. Järjekorras kõigepealt toit ja nn kommunaalmaksed kui esmane eluspüsimise eeldus, mõni aeg tagasi kuulusid siia gruppi ka laenud, teisena lastega seotud asjad, siis mina ise oma kuludega ja alles siis säästmine.

    Aga ükskord me millegipärast hakkasime Leivoga arutama, mismoodi elaksime me siis, kui oleksime nn dinky-paar (double income, no kids) ehk siis ilma kuue lapseta, keda kasvatada, kuid oma praeguste sissetulekutega. Unelesime läbi kõik reisid ja pilvelõhkujate katusekorterid Smile ... ja siis ühel hetkel vaatasime teisneteisele otsa ja ütlesime umbes korraga, et seda elu siiski ei tahaks. Liiga palju rõõmu oleks olemata.

    Ja nii ongi. Ma aegajalt küll mõtlen, et peaks ikka rikkam olema, säästma, investeerima jne, aga siis - no tõesti, Nuhk Alberti kasuisa ütlus on puhas kuld Smile

    Ja Kaido - elul on kalduvus häid inimesi hoida ning juhtida asjad selles suunas, et nad ka ebameeldivate tagasilöökide korral mingit turvapatja omaksid...

  • Tanel

    16.11.2009 00:42:29 | Vasta

    Tjah, mu kadunud vanaisa ka nentis, et tal on elu jooksul mitu rahakotti olnud, aga sellist, kust raha välja ei pääseks, pole sattunud. Eks see kolme kuu puhver on Eesti pankade poolt ikka pigem selle jaoks soovitatud, et samadelt pankadelt saadud laenud mingil juhul teenindamata ei jääks.

Lisa kommentaar

Loading