Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Teine nädal pulsikellaga

Sel nädalal olin ma tubli. Esmaspäeval käisime Kati ja Odega Premias uisutamas, K, N, R ja P tegin 30-44minutilised erineva pulsisagedusega jooksuotsad Merimetsas.

Ja ei saa jätta kirjutamata täiesti soovimatut mõtet, mis tabas mind kolmapäeval, kui olin jooksmisega hilja peale jäänud, kell oli juba üheksa läbi ja teed inimestest tühjad. Ja päeval olin  just lugenud eksperthinnagut, et Šnelli pargi kurikamaniakk võib olla vaimuhaige - mille arvamiseks ei peagi tegelikult ekspert olema - ning muidugi tekkis siis väga ebamugav paralleel "seevaldi" lähedalolekust ja mõttest, et hull võib ju just selle pargiga erilist sidet tunda... ühesõnaga, pimedamates kohtades oli pulss kontrollimatult kõrge ja silmad luurasid iga võimalikku liikumist nii lähedal kui kaugel...

Järgmistel päevadel püüdsin jooksma tormata kohe töölt tulles, mis aga oli natuke ebamugav - mulle meeldiks mõned koduasjad korda ajada ja alles siis uuesti välja minna.

Tulemus: Esimeses tsoonis tuli trenni 20 minutit rohkem kui vaja oli, teises 10 minutit vähem, kolmandas 1 minut rohkem. Asi on selles, et mu kell näitab nädala treeningute kohta protsente (näiteks: Tsoon 1- 47% täidetud, Tsoon 2 - 44% täidetud, Tsoon 3 - 26% täidetud) ja ma pean tõsist ajugümnastikat tegema, et puudujäävat osa minutitesse ümber arvutada. Kuskil korra nägime ka päevadetreeningplaane... aga need olid vist teiste programmide juures.

Ühesõnaga - ma pean pulsikella paremini tundma õppima (ehk on seal siiski ka muud näitajad saadaval) või siis vajadusel täpsemalt matemaatikat tegema. Puudujäänud 10 minutit teises tsoonis oleksin täna vabalt võinud ära teha ju, aga olin teise tsooni minutivajadust valesti rehkendanud.

Väga positiivne kogemus on see, et pooletunniseid trenne on hoopis lihtsam päevakavasse mahutada kui varasemaid pikki jooksuotsi. Ja kui veel see kurikamaniakk kätte saadaks, oleks täielik pidu.
___
Täiendatud uue nädala alguses. Eelmise nädala treeningkava täpse järgimise eest premeeris kell mind karikapildiga ekraanil. Väga armas temast :)

Kommentaarid (5) -

  • Oliver

    30.11.2009 01:11:08 | Vasta

    Sellest on vast vähe kasu, aga ma mäletan, et minu kellal tuli mingit nuppu natukene kauem all hoida ja siis ta vahetas protsendi näiteks südamelöökide arvu vastu. St sai valida, et kas südamelööke näidatakse arvuliselt või protsendina maksimaalsest südamelöögisagedusest. Võimalik, et sul saab samamoodi kuskil seda protsendi ja arvulise väärtuse vahel valiku teha.

  • kaur

    30.11.2009 10:37:47 | Vasta

    Järgmine aasta vahetate oma venival abielusidemel kohad ära? Smile

    Küsimus ka. Miks nüüd arvad, et parem on teha pooletunniseid otsi?

  • Kaja

    30.11.2009 13:18:23 | Vasta

    Pooletunniste otsade kohta: Ma ise ei arvanudki seda, kella treeningprogramm ütles esimese kuu kohta niimoodi. Selleks, et tema põhjustest aru saada, peaks ilmselt süvenema füsioloogia jms sügavustesse. Ilmselt see mul kunagi ka tuleb - näiteks ka Oliver viitas sellele ühe eelmise kellateemalise postituse kommentaarides, nii et küllap asi ka minul sellega lõpeb Smile

  • k6ps

    30.11.2009 15:57:36 | Vasta

    Eks see, kui pikki ja mis tsoonis trenne teed (ja mis ajakava alusel) sõltu ikka sellest, milliseid võimeid parasjagu arendada tahad, mis peaksid omakorda sõltuma sellest, mis Su sportlikud eesmärgid on.  Näiteks kui tahad (põhi)vastupidavust arendada, siis tee suhteliselt ühtlaselt teises-kolmandas tsoonis vähemalt 2 tunniseid otsi.  Kui tahad kiirust arendada, siis tee lühikesi kiiruslõike 4-5 tsoonis (vahepeal taastudes).  Kui tahad võistlusest taastuta või niisama vaheldust saada siis sörgi paarkümend minutit esimeses-teises tsoonis jne.  See teooria tegelikult hirmus keeruline ei ole, kuigi algul tundub.  Keerulisem on teooriat enda olukorrale kohandada.  Mind aitas põhiliselt selline raamat nagu "Maastikuratturi Treeningupiibel" --> http://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?17934 (see kül jalgratturitele, aga põhiteooriad on samad).

  • Kaja

    30.11.2009 16:03:01 | Vasta

    Mnjah, mul tõttöelda polegi kunagi sportlikke eesmärke olnud ja raske praegugi öelda, mida ma tahan. Tahan kellaga treenida, võibolla Smile
    Treeningprogrammiks valisin "Sportliku vormi parandamine" nimelise, oma harrastuse sageduseks ütlesin "Mõõdukas" (siinkohal küll luisates, õige valik olnuks "Harv", aga tahtsin end paremana näidata Smile
    Ja minu kell tunnistab ainult kolme pulsitsooni, millest esimene on "rasvapõletus", teine "efektiivsus ja baasvastupidavus" ja kolmas "kiiruslikud võimed".

Lisa kommentaar

Loading