Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Tõsikülm talv

Sellist talve enam õieti ei mäletagi. Juba enne jõulu tuli lumi maha ning ehkki jõuluajal viskas korra sulaks, oli seda nii lühikest aega, et lumi jäi.

Ja tuli aina juurde. Vana-aasta õhtuks oli Eestimaa lumme mattunud ning nii ilusaid lumiseid puid, luemütsiga katuseid ning hangedes aedu näeb tavaliselt ainult piltpostkaartidel.

Kuna lund tuli veelgi juurde ning temperatuur muutus üha külmemaks, püsis lehtpuudelgi härmaehisus tubli kolm nädalat, enne kui vähehaaval pudenema hakkas. Iga oksake oli nagu härmakristallidest ime. Okaspuude okstel püsib paks lumi praeguseni.

Ja on külm! -10, mis eelmistel talvedel pakast tähendas, tundub tänavu pehme ilmake. -15 ei ole veel põhjus mitte suusatama minna (Kati koolisuusatund Pirital toimus eile edukalt ka -17 juures) ning -25 sobib seiklussportlastele isegi rattasõiduks. Koolides on  külmapühad. Autoomanike igahommikused jututeemad hõlmavad autode käivitamise (mitte)õnnestumist. Majades külmuvad veetorud, ahjusid köetakse lõhki. Juba tekib mitmel pool puudus kuivadest küttepuudest ja briketist.

Teede äärde lükatud lumevaalud on nii kõrged, et sõiduautos istudes neist naljalt üle ei näe. Majadevahelised sõiduteed on muutunud nii kitsaks, et kaks autot enam teineteisest mööda ei mahu. Lumi, igal pool on lumi.

Aga... Tore on! Mulle igatahes väga meeldib see tänavune talv.

Kommentaarid (5) -

  • 1 lugeja

    28.01.2010 13:15:13 | Vasta

    viimati oli 2003 aastal samasugune talv. pole nii ammu ju tegelikult Smile

  • Kaja

    29.01.2010 11:04:53 | Vasta

    Indigoaalane - oi, aitäh...  aga ma olen erakordselt vilets meemides osaleja, nii et ka seekord jääb see minu juures katki. Sorry Frown

    Lugeja: 2003??? Külm? ma tõesti ei mäleta, võibolla oligi... Ühe kolleegi kaasabil tuletasin küll meelde, et külm talv oli aastal 1987 ja seda mäletan väga hästi. eeskätt sellepärast, et pakase üleelamiseks sain endale siis uue talvemantli ja elus esimest (seni ka viimast) korda sellise, millel oli peal ehtsast karusnahast krae. See hõberebane tundus nii imeliselt ilus, pehme, kohev, ilus... mul nagu polnud kunagi nii elegantset mantlit olnud. Kõik eelmised olid lapselike kunstnahast karedega, mis tollal tähendas kas madalat plüüšitaolist karva või siis pikki tokerdavaid karvatorte...

  • Kerti

    31.01.2010 00:06:06 | Vasta

    Tegelikult oli 2005/2006 talv ka enne jõulu lumega ja kevadesse välja ja oli nädalaid -20- ga Smileja paljud autod andsid otsad ja lahe oli linnas sõita Smile
    Ma ootasin siis lihtsalt oma esimest last ja töö ruumies oli 13 kraadi sooja, tööpäeva lõpuks tõusis 18 kraadini.
    Aga vahepealsetel aastatel oli kevad-sügise ilmaga talvehooaeg Smile

  • k6ps

    01.02.2010 14:41:29 | Vasta

    Äge talv jah, mulle ka meeldib.  1980-tel nagu olid ka sellised.  Olin siis laps ja mäletan, et lumi oli terve talve maas.  Jaanuaris old juba aia ääres kõrged tuisuvaalud, millesse veebruari esimeste sulade aegu sai korralikke koopaid sisse ehitada.  1987 oli küll kõvasti külma, siis olid koolis mitu päeva "külmapühad".  Samuti mäletan seda, et isa kinnnitas siis Mustamäe korteri köögirõdu uksele vatiteki ette (elasime kõige ülemisel korrusel nurgapealses korteris), kuna muu ei aidanud.

    Samuti mäletan, et 1990-te teises pooles oli ainult üks talv (vist 1996/97), kus meri (liikusin siis regulaarselt Pirita ja kesklinna vahet) jäätus ja inimesed jalutasid otse üle mere.  Samuti oli tol aastal Tartu Maratonil 17 kraadi külma.

Lisa kommentaar

Loading