Get a life!

Kaja kirjutab elust ja kõigest, mis selle sees on

Valisin valimisviisi

Vaadates oma ringkonnas Riigikokku-kandideerijaid, pidin taas kord tõdema, et tuleb valida valimisviis. Tahtsin kindlasti Mobiil-ID-ga oma hääle anda (ikkagi maailma esimesed mobiiliga valimised ja osalejastatistika on riigi e-maine jaoks tõenäoliselt oluline), aga positiivseid isikuid, keda valida, ei leidnud. Eelistatud parteis olid minu jaoks mittemeeldivad või tundmatud inimesed, minu isiklik lemmik nii inimese kui poliitikuna kuulub aga sotside ridadesse ja no ma tõesti ei taha astmelist tulumaksu...

Nii ma siis "tegin Tarandit" ehk andsin oma häääle üksikkandidaadile. Ja paistab, et ma pole ainus ja on veel terve hulk "protestivalijad", kes valivad üksikkandidaate erakondades pettumise, tüdimuse või muu taolise emotsiooni tulemusel.

Tegelikult ma üldse ei tahaks olla tüdinud ja pettunud ja sisimas mõelda, et vahet pole. Ma tahaksin olla hea kodanik ja hingega asja juures... aga midagi on ikka väga valesti, kui ma olen innustunud tehnoloogiast, mitte sisust, mida see tehnoloogia teha võimaldab...

Kommentaarid (6) -

  • Oliver

    24.02.2011 20:18:35 | Vasta

    Olen postitusega igati nõus. Taotleme stagnatsiooni lõppu ja Eestile häid arenguvariante. Inimesi, kes tõesti hooliks. Ja teeks koostööd.

  • Soomlane

    25.02.2011 23:06:31 | Vasta

    Astmeline tulumaks.... Kas see nüüd nii hirm oleks. Iga üks arvab et see on hea. Kas Sinu meelest peab maksma maksud kui sul vägä väike palk on? Kas seda juba kui on mingi 300 eur kuus??? Kas sellega saab hakkama vöi on see öiglane et keegi maksab rohkemin maksud kui teenib 2 000 eur/kuus??? Las olla et need kes teenivad 300 eur kuus, vaesed edasi. Peasi et endal hästi läheks -  mitte need naabri tudrukud kes tahavad ka ulikoolisse minna - mis siis et vanemadel pole raha Smile See kommentaar näitäb töesti kui hoolitsevad eestlased on teine teise vastu!!

    Köige ilusat!

  • Kaja

    26.02.2011 17:42:21 | Vasta

    Soomlane: See, et mulle ei meeldi astmeline tulumaks, on näitaja minu, mitte terve Eesti rahva hoolivuse kohta  Smile Kindlasti on neid, kes seda pooldavad, muidu poleks seda ju ka kahe partei valimisprogrammis.

    Mina aga kardan, et astmelise tulumaksuga hakkab meie pere väga palju kaotama - räägitakse küll, et küllap võetakse arvesse ülalpeetavate arvu jne, aga see on olnud väga oraste peal jutt. Ja ma tõesti kardan, et meie näide, kus on keskmisest oluliselt kõrgemat palka saavad mees ja naine ja 6 last (üks neist pealegi ametlikust lapseeast väljas ehk üle 18a), saab täie rauaga kaela kõrgema tulumaksu ning täiesti jäetakse kõrvale see, et see keskmisest kõrgem palk peab jagunema 8 inimese vahel... Ma lihtsalt ei usu meie riigi sotsiaalsüsteemi, kahjuks.

  • nuhk albert

    26.02.2011 21:37:21 | Vasta

    Astmelise tulumaksuga on üks häda. Enamus usub, et neid see ei puudutu, võetakse ainult rikastelt ja jagatakse vaestele. Ainult et neid rikkaid on Eestis nii vähe, et nende teenistusest vaeste õndsaks tegemiseks ei piisa. Järelikult tuleb võtta ka keskmikelt, kes oma eluga siiani riigi abita toime on tulnud. Nüüd aga võib-olla enam mitte. Üks partei maksustaks ka keskmise palga saajaid kõrgemalt, ometigi pole eesti keskmine palk mingi eriliselt kõrge sissetulek, erit kui peres on paar-kolm last.

  • asd

    27.02.2011 16:34:13 | Vasta

    ma tunnen tõsist hirmu selliste inimeste ees nagu kommentaator soomlane.

    astmeline tulumaks eestis praeguse seisuga tähendab üsna tõsist matsu niigi kiratsevale keskklassile (kes lääne- ja põhjapoolse euroopa mõistes on kehvikud).

    ta näite kohta, kui 300€/kuus teeniv inimene maksab sellelt 30€ tulumaksu ja 2000€/kuus teeniv inimene maksab 370€, siis mis seal on täpselt väga ebaõiglane? paneme siinjuures tähele, et 2000€/kuus eesti mõistes on juba väga kõrge palk.

    tahate reaalset näidet?

    minu pere koosneb hetkel kahest inimesest, kellest üks on püsiva töövõimetusega (80%). üks teenib üle eesti keskmise palka ja teine miinimumpalka (mis tuleb tööga, mida ei tohiks tervisega seoses tegelikult teha). lisasissetulek "tänu" tervislikule seisundile on ~60€ kuus, millega teoorias peaks töövõimetuse tõttu palga asendajana hakkama saama.

    ühe erakonna astmelise tulumaksu plaani  (mis on numbritena avaldatud) realiseerumisel kaotaksime pere peale hetkega ligi 100€ kuus.

    noorte inimestena ei ole meil hetkel kodu (elame üürikorteris, mille kulu on märkimisväärne, sotsiaalkorterile ei kvalifitseeru). on mõned kulud õppimise ajast - õppelaen. auto on liikumisvahendina samuti hetkel möödapääsmatu. ausalt öeldes hetkel oma kodu ostmise jaoks raha kokkusaamist ette ei kujuta, kuna juba sissemaksu (mis on hetkel pangalaenu võttes 25-30%) kokkukogumine on väga keeruline.

  • Soomlane

    28.02.2011 21:08:54 | Vasta

    Saan aru iga kommentaarist. Ega mingi asja (siin kohal mötlen riigi) ole kohe öigel tasemel, vaid asjud peavad arendama ja köik lähevad tasapisi paremaks. Voibolla olen naiiv ja muidugi heaoluriigi laps, aga ikkagi peaks inimised küll rohkemin teistest hoolima ja seda ka politiikas ja riiglikul tasandil Smile Aga mis mina nüüd hakkan öpetama (selliseid on juba piisavalt ja isegi sama rahvusest kui mina :-D), ise eestlased teavad mis on parim ja selline valitsus ka tuleb. Soovin ainult et oleks suuteline Eesti rahvale pakkuma parema tuleviku Smile

Lisa kommentaar

Loading